Kistérségi kapcsolatok

Észak-Nyugat Zalai Kistérségi Területfejlesztési Önkormányzatok Társulása

Az Észak- Nyugat Zalai Kistérségi Társulás 1996-ban alakult, 17 település alapította. A társulás vezetője Köcse Tibor Nagypáli polgármestere. Jelenleg Nagypáli Önkormányzata ad helyet a társulás irodájának. A társulásban résztvevő önkormányzatok száma folyamatosan gyarapodik, számuk jelenleg 18.

Az egervári társulás munkájának erősségét a lakosság aktivizálására alapozott közösségi programok szervezése adja, amellyel sikeresen alapozták meg a kistérségi programjaikat: 
- Kistérségi közösségi rendezvények szervezése (kulturális találkozók, térségi vásár, borverseny, környezetvédelmi nap stb.)
- A térségi kiadvány és a térségi hírlap megjelentetése
- A kisiskolák közötti együttműködések kialakítása
- Magyarország első almaútjának életre hívása

Statisztikai adatok

A település mérete:

Terület: 10,29 km2
 


 

Népesség alakulása:

Év

Változás

2007

1053

 

2008

1048

100%

2009

1010

96%

2010

1008

100%

A település történelme

Egervár Zalaegerszegtől északra, a 74-es főút mentén, Zala és Vas megye határán, a Sárvíz-patak völgyében, a hajdan mocsaras völgy nyugati szélén fekszik. A mai falu két, egykor önálló településből áll: Egervárból és Dénesfából. Egervár nevét a mocsaras környezetében gyakori égerfából és a XIII. században már létező várának településnévben történő megjelenítéséből származtatják.
Egervár neve (Egurwar) elsőként egy 1281-es oklevélben bukkan fel, amely azt is jelzi, hogy a várnak ekkor már állnia kellett. Ekkor János nádor abban az ügyben kereste meg a győri káptalant, hogy az Egervár és Fancsika birtokukra vonatkozó okleveleket részére másolják át. Vára az 1288. augusztus 8-án kelt oklevélben "castrum suum Egerwar" néven szerepel. Az okirat szerint a vár éppen gazdát cserél: János nádor elcseréli polosniczai várát és birtokait Miklós bánnal Egervár váráért és tartozékaiért.

Földrajzi fekvés

Egervár Zala és Vas megye határán, Zala megye északi részén, a Sárvíz-patak völgyében fekszik (a falu tengerszint feletti magassága 217 méter). Keletről Vasboldogasszonnyal, délkeletről Zalaszentlőrinccel, délről Zalaegerszeggel, délnyugatról Nagypálival, nyugatról Lakheggyel, északról a Vas megyei Győrvárral határos. Két - a történelemben egymás mellett élő - település, Egervár és Dénesfa összeolvadásával jött létre. Egervárt 1281-ben, Dénesfát 1404-ben említik először írott forrásaink.

 

Geológiai múlt: